Zralá pleť = krásná pleť. Je to vůbec možné? Jak toho dosáhnout?

listopad 20, 2023 0 komentů

Zralá pleť = krásná pleť. Je to vůbec možné? Jak toho dosáhnout?

 

Krása a mládí jsou dary, které nám příroda dává jako dočasné. Jak roky plynou, přichází čas, kdy se na naší pokožce začnou objevovat první vrásky a jiné známky stárnutí. Tento proces je přirozený a nezbytný, to však neznamená, že se s ním musíme jen tak smířit. Naopak, měli bychom vynaložit maximální úsilí na to, abychom o svou pleť dbali ještě více než dosud, abychom ji udrželi v té nejlepší kondici a zamezili předčasnému stárnutí. Jak tedy na to?

Pojďme si nejprve vysvětlit, proč se naše pleť ve vyšším věku mění. Kolem 50 let věku ženy dochází v organismu k velkým hormonálním změnám. Ty mají za následek i změny v pokožce, která ztrácí texturu a pružnost, objevují se na ní první  viditelné vrásky, případně fleky, badatelné jsou rozšířené póry, pleť je ochablejší. To vše je způsobeno úbytkem estrogenu a kolagenu. Je proto velmi důležité pokožce pomoci a poskytnout jí tu nejlepší péči, a to nejen na jejím povrchu, ale také zevnitř. Nezbytné je dopřát ji dostatek hydratace, živin a antioxidantů, a to ve formě kvalitní kosmetiky, ale také pomocí zdravé stravy a dbáním na dostatečný pitný režim. Dostatek vody je absolutním základem pro to, abychom zralou pleť udrželi ve formě. 

 

Pleť čistěte jemně, ale důkladně

Jen opravdu čistá pleť dokáže dostatečně absorbovat aktivní látky, které zralá pleť tak moc potřebuje. Proto je ve vyšším věku ještě důležitější pleť čistit důkladně. Ranní čištění pleť zbaví potu a kožního mazu, osvěží a připraví pleť k nanesení dalších přípravků. Ještě důležitější je ovšem večerní čištění, které má za úkol v první řadě zbavit pleť make-upu a všech jeho zbytků. Na tento krok nesmíte zapomenout, ani když Vás už večer přemáhá únava. Pro jemné, ale úplné odstranění make-upu nejsou vhodné micelární vody, protože mají tendenci pleť vysušovat – a to je přesně to, co si v případě zralé pleti nemůžeme dovolit. Mnohem vhodnější je pleť čistit přípravkem na bázi oleje. Ten pleť jemně zbaví nečistot, nenaruší lipidovou vrstvu pokožky, ani velmi důležitý mikrobiom.

 

Cleansery

 

Mám vyčištěnou pleť, co teď?

Skvělé, Vaše pleť nyní může dýchat a je připravena přijímat všechny důležité živiny. Pozor však na to, jaké látky jí nyní dopřejete, protože tak, jak přijímá kvalitní aktivní látky, je připravena přijmout i toxické látky přítomné v mnoha kosmetických přípravcích. Dejte si proto záležet na správném složení produktů a upřednostňujte produkty s přírodním složením. Čerstvě vyčištěné pleti je třeba vrátit již zmiňovanou a často opakovanou hydrataci. Ideálním způsobem je použití čistých přírodních hydrolátů. Je jich nespočet, ale absolutní jednotkou v péči o zralou pleť je hydrolát z Damašské růže. Má čistící, osvěžující a tonizující účinky, udržuje kyselé pH pokožky, regeneruje a zklidňuje podrážděnou pokožku, odstraňuje tmavé kruhy a otoky pod očima, pomáhá stahovat rozšířené póry a bojuje proti známkám stárnutí a tvorbě vrásek. Kromě toho svojí květinovou vůní navozuje harmonii, zmírňuje stres a vnitřní napětí. Je možné ji použít k dočištění pleti pomocí vatového tampónu, nebo nastříkáním přímo na pleť a vklepáním doplnit pleti vláhu a živiny.

 

Hydrolát

 

Sérum – ano, nebo ne?

V případě, že jste po čištění pleti zvykli použít hned krém, zvažte předtím použití hydratačního séra. Pokud se vám tento krok zdá zbytečný, vyvedeme vás z omylu. Séra mají lehčí a tekutější konzistenci než krém, vstřebávají se tedy okamžitě a pronikají do hlubších vrstev, než jsou schopny proniknout krémy. Vyznačují se také vyšší koncentrací aktivních látek, jejich používání je proto velmi efektivním způsobem řešení mnoha problémů pleti, jako jsou například pigmentové skvrny, akné či vrásky. Séra bez olejové složky je vhodné používat ráno, před nanesením make-upu, večer je vhodné použít sérum v kombinaci s olejovou složkou. Pokud však po séru naneseme hydratační krém, olejová složka není nezbytná. Základem sér zaměřených na zmírnění známek stárnutí pleti je nejčastěji kyselina hyaluronová. Kyselina hyaluronová je látka, která se přirozeně vytváří v těle, její hlavní funkcí je zadržovat vodu, aby byly tkáně dobře hydratovány. Pomáhá zvýšit vlhkost pokožky, vypíná pleť zvyšováním svého objemu a tak přispívá ke snížení vrásek. Věkem se její hladina v těle snižuje, proto je důležité ji doplňovat. Dalšími aktivními látkami, které jsou žádány v péči o zralou pleť a lze je nalézt v sérách jsou aloe vera, kolagen, koenzym Q10, peptidy, bakuchiol jako přírodní verze retinolu, inulin, kreatin, a také vitamín C, který podporuje tvorbu vlastního kolagenu a navíc sjednocuje tón pleti a zjemňuje pigmentové skvrny.

 


Třešnička na dortu – výživný krém

Završením večerní rutiny by měl být kvalitní krém bohatý na kvalitní oleje a výživné látky. Bohatý krém však neznamená mastný krém. Kvalitní krém poznáte podle toho, že po pár minutách po nanesení již krém na pleti necítíte, jelikož se kompletně vstřebal. Při jeho výběru buďte nekompromisní - Vaše pleť si zaslouží to nejlepší a pokud chcete vidět výsledky, vyplatí se do kvalitního krému opravdu zainvestovat. Vybírejte produkty s oleji, jako je skvalán, šípkový, avokádový, meruňkový či arganový olej a zaměřte se na obsah aktivních látek, jako jsou ceramidy, peptidy, kolagen, kmenové buňky, niacinamid a také kofein. Ten je důležitý také v péči o citlivé oční okolí, které je ve vyšším věku navíc náchylné k otokům a také ochabování. Kofein dokáže s těmito problémy zatočit a můžete jím rovněž probudit i celou pleť.

 

 

Co kromě správné péče ještě můžu udělat pro svou pleť?

Odpověď zní - dobře se vyspat :-)

V noci se totiž v těle odehrávají regenerační procesy, které mají obrovský vliv také na vzhled naší pleti. Celá řada studií prokázala, že na zpomalení stárnutí pleti má vliv dostatek kvalitního spánku. Jak je to možné? Hlavním důvodem je fakt, že regenerace kožních buněk je v noci až dvojnásobná. K nejintenzivnějšímu procesu přitom dochází mezi 23:00 až 4:00 hodinou ráno. Během spánku se tělo více zahřívá, krev v něm rychleji cirkuluje a spotřebovává více živin a kyslíku, který potřebuje k tvorbě nových kožních buněk. Hebký a mladistvý vzhled je výsledkem hormonu melatoninu, který se uvolňuje právě během spánku.

Dejte si proto záležet, abyste si lehli do postele co nejdříve a Vaše pleť se Vám ráno odvděčí!

 

 




Též v Novinky

Pleťové oleje – milované nebo nedoceněné?
Pleťové oleje – milované nebo nedoceněné?

duben 11, 2024 0 komentů

Patříte mezi lidi, kteří se vyhýbají používání olejů v péči o pleť? Nebo jste jen zatím neobjevili jejich kouzlo? Důvodem poměrně častého vyhýbání se pleťovým olejům je obvykle mastná pleť, akné, sklon k ucpávání pórů nebo jen nevědomost, jak mohou být oleje pro pokožku prospěšné. Výsledkem je však bohužel to, že se takto zbytečně připravujeme o řadu fantastických výhod, které oleje s sebou přinášejí.

Více..

Proč je důležité pH v šamponech?
Proč je důležité pH v šamponech?

březen 20, 2024 0 komentů

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč některé šampony zanechávají ve vlasech úžasný pocit čistoty, lehkosti a zklidněné pokožky, zatímco jiné byste po prvním použití nejraději vyhodili do koše? Důvodem může být pH šamponu – jedno z tajemství šťastné pokožky hlavy a půvabných vlasů.

Více..

Zatočte s celulitidou změnou životního stylu
Zatočte s celulitidou změnou životního stylu

březen 01, 2024 0 komentů

Milé dámy,

 

následující článek patří Vám. Celulitida je totiž (bohužel) většinou problémem žen. Na vině je hormon estrogen, který je u mužů zastoupen minimálně.

Více..

Instagram: @scrub_mark

English   Deutsch   Slovensky   Magyar