Péče o pleť v zimě

leden 19, 2024 0 komentů

Péče o pleť v zimě

 

I vám se zdá, že vaše pleť během zimy jaksi ztratila jas? Je na dotek suchá, matná a možná i jemně podrážděná? Pleť totiž během zimy ztrácí velmi důležitou hydrataci. Proč tomu tak je?

 

Naše pleť a často i ruce jsou jedinými částmi těla, které jsou i během zimy v nechráněném kontaktu s nízkými venkovními teplotami. Nejsou chráněny vrstvou oblečení, tak jako je tomu u ostatních částí těla, a proto v zimě nejvíce trpí ztrátou hydratace. Nízké teploty jsou zodpovědné za zpomalení průtoku krve v pokožce, mráz a vítr pleť vysušují a oslabují. Zpomaluje se metabolismus kůže, naše pokožka produkuje méně kožního mazu a ztenčuje se ochranná lipidová vrstva kůže. Pleti neprospívají ani náhlé teplotní změny při přesunech z tepla do zimy, a naopak. Pleť je tím vyčerpaná, ztrácí elasticitu a rychleji stárne. Rovněž suchý vzduch přítomný ve vytopených prostorách našich domovů či pracovišť pleti nepřidávají na vitalitě.

 

Co můžeme udělat, abychom pleti v zimě pomohli?

 

Hydratace pleti je důležitá během celého roku, ale v zimě je její význam ještě větší. Péče o pleť namáhanou zimou, mrazem, větrem a změnami teplot je mnohem náročnější a zejména sušší typy pleti trpí v zimě nejvíce. Pleti je třeba dodat dostatek vitamínů a antioxidantů, které zneškodňují volné radikály a pleť chrání před vnějšími vlivy. Ty je velmi vhodné používat vnitřně i ve formě kosmetických přípravků. Nejdůležitější pro naši pleť jsou vitamín C, který pomáhá regenerovat kožní buňky a přispívá k tvorbě kolagenu, dále vitamín E, který je silným antioxidantem, vitamín A, který pomáhá chránit pleť před škodlivým UV zářením, vitamíny skupiny B, zejména niacinamid, pro zachování hydratace a ochranu před stárnutím pleti. Z minerálů je pro zdraví pokožky nepostradatelný zinek, který pomáhá hojení ran, má protizánětlivé účinky a jeho nedostatek může způsobit právě suchost kůže. Vhodné je vnitřně doplňovat i kyselinu hyaluronovou a kolagen. Kromě doplňování vitamínů a minerálů ve formě vitamínových doplňků výživy je také pro hydrataci pleti nezbytné pít dostatek tekutin a podpořit tak hydrataci pleti zevnitř.

 

Aktivní látky v zimě podle typu pleti

 

Jako první je třeba si uvědomit, že každý typ pleti je třeba v zimě hydratovat, proto i osoby s mastnějším typem pokožky nesmí zapomínat na tento krok v péči o pleť. Pokožka se sklonem k mastění a problémem, jako je akné a ucpané póry vyžaduje hydrataci v podobě lehčích sér, či gelů v kombinaci s olejmi, které jsou vhodné pro tento typ pleti. Pojďme se podívat, jaké aktivní látky by měly být přítomny v hydratačních sérách:

Kyselina hyaluronová – tato tělu vlastní aktivní látka dokáže navázat vodu až v množství 1000 – násobku své váhy, proto je ideální pro hydrataci, vyplnění jemných vrásek a dosažení zdravě vypadající, rozzářené pleti.

Aloe vera – zázračné aloe je skvělým pomocníkem pro suchou pleť, ale také ideální prevencí před ztrátou vlhkosti. Má zvlhčující, silně regenerační a hojivé účinky, obsahuje vitamíny, minerály a aminokyseliny, které pleti dodávají potřebnou výživu a zpomalují její stárnutí.

Inulin jako prebiotikum podporuje mikrobiální ochrannou flóru pokožky a činí ji odolnější vůči vnějším vlivům.

Glycerin – opět látka tělu vlastní, která má obnovující funkce a vytváří ochrannou bariéru před vysušením.

 

Všechny zmíněné aktivní látky lze nalézt v našich prebiotických hydratačních sérách.

 

Pokud patříte mezi osoby s mastnou pletí, pravděpodobně se zvyknete vyhýbat používání olejů. Právě pro Vás máme skvělý tip – smíchejte 2 kapky Vašeho oblíbeného MARK hydratačního séra s 1 nebo 2 kapkami oleje v dlani, jemně promíchejte prstem a následně nanášejte na vyčištěnou a osušenou pleť. Tato výživná emulze se Vám okamžitě vsákne do pokožky a zanechá ji krásně jemnou a hydratovanou, bez pocitu mastnoty. Pokud se ptáte, s jakým olejem je vhodné kombinovat tato séra, máme pro Vás hned 3 tipy:

Arganový olej – 100% marocký arganový olej vhodný pro všechny typy pleti, označován pro své širokospektrální účinky i jako marocké zlato

Lemongrass olej – lehká, svěží, a rychle vstřebatelná kombinace meruňkového, hroznového a ryžového oleje, vhodná i pro citlivou a problematickou pokožku.

Coffee olej - směs arganového, jojobového, kávového a ryžového oleje s omamnou vůní kávy, doplněný o vitamin E.

 

Pokud patříte mezi osoby se suchou či podrážděnou pletí, kromě hydratačních sér a olejů bude pro Vás velmi potřebné používat i kvalitní hydratační krémy. Jejich použití je nejvhodnější večer před spaním, jelikož v noci dochází k nejintenzivnější regeneraci kožních buněk a krém pokožce dodává množství cenných živin, které jsou k této regeneraci potřebné.

V zimě jsou pro pleť obzvláště důležité ceramidy – jsou to jedny z nejdůležitějších složek lipidů naší pokožky. Je známo, že hladina ceramidů se snižuje během stárnutí nebo při specifických stavech, jako je suchá a citlivá pokožka, nebo atopická dermatitida. Tyto chybějící ceramidy lze doplnit topickou aplikací ceramidů identických s pokožkou. Naleznete je i v našem novém hydratačním krému pro všechny typy pleti. Má lehkou konzistenci, která se rychle vstřebává a pleti dodává okamžitý pocit hydratace.

Pokud Vám zima kromě poměrně běžné dehydratace pleti způsobuje i jiné, vážnější problémy, jako např. zarudnutí, olupování, pálení či svědění, měli byste sáhnout po hutnějším krému, který je vhodný pro podrážděnou pleť. Přesně takovým je náš Intenzivní zklidňující krém pro citlivou pleť, ekzém a rosaceu. Nemusíte mít obavy, že po nanesení na podrážděnou pleť pocítíte nepříjemné štípání, protože byl stvořen k tomu, aby jakékoli pocity nepohody zmírnil. Pleť krásně zklidní, hydratuje, okamžitě zredukuje pocity pálení a při delším používání odstraní problémy se suchou pletí či rosaceou.

 

Častý problém v zimě - suché ruce

 

Pokud Vás během chladných měsíců trápí suché a popraskané ruce, nejste v tom sami. Tímto problémem trpí většina z nás. Přinášíme Vám proto pár tipů, jak tomuto problému předcházet:

- Vyhýbejte se kosmetickým výrobkům s dráždivým a vysušujícím alkoholem.

- Používejte výrobky se zvlhčujícími a vyživujícími složkami, jako jsou glycerin, aloe vera, jojobový, mandlový a kokosový olej, kakaové a bambucké máslo, vitamín E

- Pokud je to možné, vyhýbejte se mytí rukou agresivním mýdlem. Jeho časté používání odstraňuje z povrchu pokožky přirozenou lipidovou (tukovou) vrstvu, která udržuje kůži vlhkou a zdravou. Navíc narušuje kyselý plášť pokožky, který tvoří ochrannou bariéru před vnějším světem.

- Než vyjdete ven, do čistých a navlhčených rukou si vmasírujte kvalitní tělové máslo. Po vstřebání si pro ještě lepší ochranu pokožky rukou nasaďte rukavice.

 




Též v Novinky

Pleťové oleje – milované nebo nedoceněné?
Pleťové oleje – milované nebo nedoceněné?

duben 11, 2024 0 komentů

Patříte mezi lidi, kteří se vyhýbají používání olejů v péči o pleť? Nebo jste jen zatím neobjevili jejich kouzlo? Důvodem poměrně častého vyhýbání se pleťovým olejům je obvykle mastná pleť, akné, sklon k ucpávání pórů nebo jen nevědomost, jak mohou být oleje pro pokožku prospěšné. Výsledkem je však bohužel to, že se takto zbytečně připravujeme o řadu fantastických výhod, které oleje s sebou přinášejí.

Více..

Proč je důležité pH v šamponech?
Proč je důležité pH v šamponech?

březen 20, 2024 0 komentů

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč některé šampony zanechávají ve vlasech úžasný pocit čistoty, lehkosti a zklidněné pokožky, zatímco jiné byste po prvním použití nejraději vyhodili do koše? Důvodem může být pH šamponu – jedno z tajemství šťastné pokožky hlavy a půvabných vlasů.

Více..

Zatočte s celulitidou změnou životního stylu
Zatočte s celulitidou změnou životního stylu

březen 01, 2024 0 komentů

Milé dámy,

 

následující článek patří Vám. Celulitida je totiž (bohužel) většinou problémem žen. Na vině je hormon estrogen, který je u mužů zastoupen minimálně.

Více..

Instagram: @scrub_mark

English   Deutsch   Slovensky   Magyar