Kontroverzní silikony – existuje zdravá alternativa?

září 22, 2022 0 komentů

Kontroverzní silikony – existuje zdravá alternativa?

JEDNOU Z NEJVÍCE ZPOCHYBŇOVANÝCH SLOŽEK V KOSMETICE JSOU SILIKONY, ALE existuje „zdravá“ alternativa?

 

CO JSOU SILIKONY V KOSMETICE?
Silikon je komerční název běžně používaný pro polymery složené ze siloxanů. Jedná se o polymer chemicky složený z křemíku a kyslíku.
Silikony mají různé velikosti a tvary částic a díky tomu se používají v mnoha oblastech lidského života – oblastech naší každodenní činnosti (úklid domácností, léky atd.) a samozřejmě v produktech osobní péče. Jejich chemická struktura přímo souvisí s charakteristickými vlastnostmi, které přímo ovlivňují bezpečnost nebo riziko jejich použití. Jsou bez zápachu, barvy, odolné vůči extrémním teplotám a také se snadno roztírají. Obzvláště výhodná z hlediska kosmetického použití a chemické snášenlivosti pokožky je jejich fyziologická inertnost. Silikony se používají ve výrobcích pro péči o vlasy, sprchových gelech, antiperspirantech a deodorantech, výrobcích na holení, dekorativní kosmetice a výrobcích péče o pleť.
Zda produkt obsahuje silikony, zjistíme podle seznamu složek-INCI a snadno je identifikujeme, protože většina z nich končí na -cone, -conol nebo -xane. Některé z nejčastějších, které lze nalézt, jsou:
  • Dimethicone
  • Dimethiconol
  • Amodimethicone
  • Vinyl Dimethicone
  • Siloxán
  • trisiloxán
  • Polysilikón-nº

Čím jsou zajímavé pro použití v kosmetických produktech?
Vyplňují vrásky, jemné linky a póry a zanechávají hladší, hebký vzhled pleti bez nedokonalostí.
Poskytují hedvábný a nemastný vzhled a distribuují jednotnost produktu.
Zadržují vlhkost v pokožce, čímž vzniká efekt hydratované pokožky.
V deodorantech zamezují efektu „bílých skvrn“ způsobeným solemi a změkčují pokožku.
Ve vlasových přípravcích zjemňují kutikuly, zanechávají je hedvábnější a lesklejší. Chrání je před vnějšími ataky, jako je chlad, teplo, používání sušiček, žehliček atd.

JAKÉ JSOU NEVÝHODY?
Hlavní nevýhodou silikonů je, že jsou nepropustné pro pokožku a že ucpávají póry. Ty přestanou správně plnit svoji sekreční funkci, a tak se v nich hromadí tuk, jsou nečisté a rozšířené.
Zvyšuje se i spotřebitelské povědomí o pravděpodobné přímé nebo nepřímé toxicitě silikonů na různé orgány. Některé silikony byly identifikovány jako „perzistentní, bioakumulativní a toxické“ nebo „velmi perzistentní velmi bioakumulativní“ látky, a jsou v Evropské unii regulovány evropským chemickým regulačním rámcem zvaným REACH .
Silikony se sice neabsorbují a nepronikají do pokožky, ale zůstávají na povrchu. Dlouhodobé používání silikonů ve vlasových produktech časem vede k nadměrnému hromadění, sušším pramenům a většímu lámání. Silikony jsou hydrofobní, což znamená, že odpuzují vodu. Ve vlasech - pokud se sníží obsah vlhkosti jen o tři procenta, proteinové vazby, které tvoří 97 procent vlasů, se stanou méně stabilními, odolnějšími a budou křehké a lámavé.

MÁM POUŽÍVAT SILIKONY V KOSMETICE?
Většina kosmetických produktů na trhu obsahuje silikony, ale pravdou je i to, že již existuje mnoho značek, které uvádějí na trh produkty bez této složky. Je obtížné najít jen jednu náhradu, která by vyhovovala všem vlastnostem silikonu, ale v kosmetických výrobcích se již používají některé alternativy. Koncepce přírodní kosmetiky je založena na složkách přírodního původu, využívá alternativy, mezi které patří například rostlinné oleje, skvalen, izoamyllaurát, dikaprylkarbonát, dikaprylether, polycitronellol, undekan atd. 

A jak to mám já?
V mých produktech nejsou složky na bázi silikonů. Ovšem můj kondicionér obsahuje přírodní složku, která se skvělými vlastnostmi vyrovná benefitům, které přinášejí kosmetickému produktu právě kontroverzní silikony. Je to alternativa, plně přírodní pocházející z ricinového oleje- Heptyl Undecylenat.

 

Zní velmi „chemicky“, ale mohu tě ujistit, že jde extrémně lehké změkčovadlo, bez použití palmového oleje, veganské a velmi vhodné pro přírodní produkty.



Též v Novinky

Pleťové oleje – milované nebo nedoceněné?
Pleťové oleje – milované nebo nedoceněné?

duben 11, 2024 0 komentů

Patříte mezi lidi, kteří se vyhýbají používání olejů v péči o pleť? Nebo jste jen zatím neobjevili jejich kouzlo? Důvodem poměrně častého vyhýbání se pleťovým olejům je obvykle mastná pleť, akné, sklon k ucpávání pórů nebo jen nevědomost, jak mohou být oleje pro pokožku prospěšné. Výsledkem je však bohužel to, že se takto zbytečně připravujeme o řadu fantastických výhod, které oleje s sebou přinášejí.

Více..

Proč je důležité pH v šamponech?
Proč je důležité pH v šamponech?

březen 20, 2024 0 komentů

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč některé šampony zanechávají ve vlasech úžasný pocit čistoty, lehkosti a zklidněné pokožky, zatímco jiné byste po prvním použití nejraději vyhodili do koše? Důvodem může být pH šamponu – jedno z tajemství šťastné pokožky hlavy a půvabných vlasů.

Více..

Zatočte s celulitidou změnou životního stylu
Zatočte s celulitidou změnou životního stylu

březen 01, 2024 0 komentů

Milé dámy,

 

následující článek patří Vám. Celulitida je totiž (bohužel) většinou problémem žen. Na vině je hormon estrogen, který je u mužů zastoupen minimálně.

Více..

Instagram: @scrub_mark

English   Deutsch   Slovensky   Magyar