Citlivá pleť: jak o ni správně pečovat a jaké aktivní látky zvolit?

září 22, 2023 0 komentů

Citlivá pleť: jak o ni správně pečovat a jaké aktivní látky zvolit?

 

Existuje nespočet typů pleti, z nichž každý má své jedinečné potřeby a výzvy. Dnes se zaměříme na jednu z nejnáročnějších – citlivou pleť. Možná jste právě Vy jeden z těch, kteří denně zažívají nepohodlí jako pálení, svědění či zarudnutí pokožky z různých příčin. Nebo Vás trápí diagnóza jako ekzém, rosacea nebo kuperóza? Pokud jste se našli v těchto řádcích, tento příspěvek je určen právě Vám.

Prvním krokem k účinné péči o citlivou pleť je snaha porozumět jí. Senzitivní pleť je jakýmsi přímým odrazem našeho zdravotního stavu, ale také odrazem naší péče o ni. Často je prvním signálem, že něco v našem těle není úplně v pořádku. Citlivá pleť je náchylnější na různé podněty, nebo kosmetické přípravky a přehnaně reaguje zarudnutím, výskytem vyrážek nebo nepříjemným štípáním nebo svěděním. Může to být způsobeno genetickou predispozicí, nebo tyto projevy vznikají z důvodu alergie, kožní choroby, nevhodné stravy, stresu nebo dokonce prostředí, ve kterém se pohybujeme. A někdy je to kombinace všeho zmíněného. V první řadě je tedy třeba eliminovat všechny negativní aspekty, které můžeme ovlivnit, teprve poté se můžeme zaměřit na správnou péči o citlivou pleť.

Jak tedy pečovat o náročnou pokožku? Jedním z klíčů je jemná čistota. Je důležité vyhnout se agresivním čistícím prostředkům, které mohou pleť vysušit a podráždit. Namísto toho vyhledávejte jemné čistící prostředky, které zanechávají pleť čistou, ale zároveň hydratovanou. Hydratace je dalším klíčovým krokem v péči. Naše pleť má svoji vlastní schopnost regenerace a obnovy, ale někdy potřebuje trochu pomoci. Přesně zde do hry vstupují přírodní ingredience, jako je například Aloe vera, přírodní hydroláty, extrakty z léčivých bylin, extrakt ze zeleného čaje, kyselina hyaluronová, inulin, rostlinný glycerin a v neposlední řadě kvalitní oleje. To vše má za úkol kůži hloubkově hydratovat a zároveň vybudovat jakýsi ochranný štít pleti. Řekněme si tedy více o jednotlivých aktivních látkách, které jsou nezbytné pro péči o náročnou pleť:

 

Aloe vera je opravdu univerzálním darem přírody. Její antibakteriální a protizánětlivé účinky jsou ideální pro zmírňování příznaků ekzému a rosacey. Má také silné hydratační vlastnosti, které pomáhají zmírňovat suchost a podporovat hojení podrážděné pokožky.

Hydroláty jsou vodní extrakty z bylin, případně květin. Mají jemnější účinky než esenciální oleje a jsou proto vhodnější pro citlivou pleť. Mohou pomoci pokožku hydratovat, tonizovat, uklidnit podráždění a podpořit její hojení.

Zelený čaj je bohatý na antioxidanty a má silné protizánětlivé vlastnosti. Může pomoci zmírňovat příznaky ekzému a rosacey a také chránit pokožku před poškozením způsobeným volnými radikály.

Kyselina hyaluronová je mocným hydratačním činidlem, které pomáhá zlepšit vzhled a texturu pokožky. Pomáhá udržovat pokožku hydratovanou a předchází tak jejímu stárnutí.

Rostlinný glycerin je svým zvlhčujícím účinkem také nápomocný při hydrataci pokožky. Je tělu vlastní, proto ho pokožka velmi dobře přijímá. Pomáhá v pokožce uzamykat vláhu a na jejím povrchu vytváří přirozený ochranný film.

Jedním z nejnovějších trendů v péči o citlivou pleť je zaměření se na její mikrobiom – to znamená množství užitečných bakterií, které na pokožce přirozeně žijí. Výzkum ukazuje, že podpora zdravého mikrobiomu může pomoci zlepšit zdraví pleti, její vzhled a obranyschopnost. Inulin je polysacharid, který se získává z kořene čekanky. Jedná se o prebiotikum, které podporuje mikrobiom pleti a zároveň zastavuje růst nežádoucích patogenů. Svým působením posiluje kožní bariéru, čímž automaticky snižuje citlivost pleti.

 

 

Dalším aspektem, který vyžaduje zvláštní pozornost, je UV ochrana pleti. Sluneční paprsky mohou být škodlivé pro všechny typy pleti, avšak citlivá pleť může být ještě náchylnější k poškození pokožky v důsledku ultrafialového záření. Používání přípravků s UV ochranou je proto nezbytností. Při výběru vhodného opalovacího krému je ovšem velmi důležité věnovat pozornost složení a upřednostňovat produkty na bázi minerálních filtrů.

 

Citlivá pleť potřebuje speciální pozornost, jemnost a hlavně kvalitní výrobky, které jí neubližují, ale naopak podporují její přirozené funkce. Přírodní kosmetika je v tomto směru skutečným požehnáním. Pochopitelně ne každý přírodní produkt bude vyhovovat Vaší citlivé pleti. Obzvlášť esenciální oleje mohou této pleti způsobovat nepříjemné alergické reakce, proto je dobré se jim při výběru přírodních produktů vyhnout. Pravidlo ovšem zní: Čím méně syntetických látek, tím lépe pro naši pleť. Představte si, že Vaše pokožka je jako zahrada. Když používáte chemická hnojiva a pesticidy, může to sice na chvíli povzbudit růst rostlin, ale v konečném důsledku to naruší přirozenou rovnováhu a často vede k problémům. Stejně je to i s pokožkou. Syntetické látky v kosmetice mohou přinést rychlé výsledky, ale často za cenu dlouhodobých problémů. Naopak, přírodní látky mohou působit pomaleji, ale jejich účinky jsou trvalejší a zdravější pro naši pleť. Přírodní kosmetika je plná antioxidantů, vitamínů, minerálů a lipidů, které jsou v harmonii s naší pletí. Používání takové kosmetiky je jako tanec s přírodou, při kterém naše tělo a příroda pracují v souladu s podporou naší přirozené krásy a zdraví. Starejme se tedy o pleť s láskou a respektem, který si zaslouží.

 

Nakonec, jak říká staré pořekadlo: "V jednoduchosti je krása." A nic není pravdivější, když jde o naši pleť. Čím jednodušší a srozumitelnější je pro Vás složení produktu, tím přirozenější je jeho účinek na Vaši pleť. Vyměňte složité chemické názvy ve složení za složky, které důvěrně znáte a které Vaši pleť pohladí jako jemný vánek 😊

 




Též v Novinky

Pleťové oleje – milované nebo nedoceněné?
Pleťové oleje – milované nebo nedoceněné?

duben 11, 2024 0 komentů

Patříte mezi lidi, kteří se vyhýbají používání olejů v péči o pleť? Nebo jste jen zatím neobjevili jejich kouzlo? Důvodem poměrně častého vyhýbání se pleťovým olejům je obvykle mastná pleť, akné, sklon k ucpávání pórů nebo jen nevědomost, jak mohou být oleje pro pokožku prospěšné. Výsledkem je však bohužel to, že se takto zbytečně připravujeme o řadu fantastických výhod, které oleje s sebou přinášejí.

Více..

Proč je důležité pH v šamponech?
Proč je důležité pH v šamponech?

březen 20, 2024 0 komentů

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč některé šampony zanechávají ve vlasech úžasný pocit čistoty, lehkosti a zklidněné pokožky, zatímco jiné byste po prvním použití nejraději vyhodili do koše? Důvodem může být pH šamponu – jedno z tajemství šťastné pokožky hlavy a půvabných vlasů.

Více..

Zatočte s celulitidou změnou životního stylu
Zatočte s celulitidou změnou životního stylu

březen 01, 2024 0 komentů

Milé dámy,

 

následující článek patří Vám. Celulitida je totiž (bohužel) většinou problémem žen. Na vině je hormon estrogen, který je u mužů zastoupen minimálně.

Více..

Instagram: @scrub_mark

English   Deutsch   Slovensky   Magyar